Werking taichi

TAICHI

Taijiquan is een Chinese bewegingskunst. Deze is gebaseerd op bewegen vanuit ontspanning en het voortdurend in balans zijn. Geestelijke rust een ontspannen lichaam en in de wereld zijn vormen hierbij een essentieel onderdeel. Deze aspecten worden binnen Taijiquan continu getraind, in individueel bewegen maar ook in interactief oefenen.

Ook zijn er momenten om te “sparren”: aandacht, rust en balans te meten aan elkaar. Deze elementen maken Taijiquan bij uitstek geschikt om mensen van allerlei leeftijden te leren en te laten ervaren, dat we ontspannen in het leven kunnen staan en veel minder fysieke kracht nodig hebben dan we denken. Doordat “gronden” en “eigen kracht ervaren” centraal staan, ervaren deelnemers een versteviging van hun gevoel van zelfvertrouwen.

Taijiquan gaat uit van natuurlijk bewegen, zoals een dier dat spontaan doet. Het is een ontdekkingstocht, terug naar ons eigen natuurlijk bewegen. De bewegingsonderdelen grijpen terug op een goede uitlijning van het gehele lichaam en op het bewegen vanuit ons centrum, onze centrale as. Het behouden van stabiliteit wordt hiermee eenvoudiger en herkenbaarder.

Taichi kan beoefend worden door alle leeftijdsgroepen en vooral mensen met

Tai Chi is gericht op persoonlijke groei, innerlijke kracht en een goede conditie waarbij stabiliteit, concentratie, coördinatie en ontspanning centraal staan.


Stabiliteit

Eén van de basisprincipes in het beoefenen van Tai Chi is stabiliteit. Door het gedoceerd overbrengen van het lichaamsgewicht wordt zowel de fysieke stabiliteit als het evenwicht tussen lichaam en geest ontwikkeld.

Concentratie – coördinatie

Met het gelijktijdig uitvoeren van de stappen, gewichtsverplaatsingen en armbewegingen wordt het concentratie- en coördinatievermogen versterkt.

Ontspanning

Door de langzaam uitgevoerde bewegingen in Tai Chi worden zowel de fysieke als de mentale ontspanning bevorderd. In deze tijd waar veel drukte heerst kan het beoefenen van Tai Chi een rustpunt zijn.Meditatie

Naast het bevorderen van ontspanning hebben de langzame bewegingen tevens een meditatieve werking die gevoelens van innerlijke rust en stilte bevorderen.

Weerbaarheid – zelfvertrouwen

Omdat Tai Chi op een oude krijgskunst is gebaseerd wordt de fysieke en mentale weerbaarheid ontwikkeld waardoor het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde worden versterkt. Je komt hierdoor zowel lichamelijk als mentaal “steviger in de schoenen te staan”.

Fysieke klachten en beperkingen

Met het regelmatig beoefenen van Tai Chi worden door ontspanning de spieren, pezen en gewrichtsbanden soepeler. Hierdoor kunnen klachten zoals  lage rug-, nek- en schouderklachten minder worden of geheel verdwijnen.

Door de gedoceerde bewegingen in Tai Chi kunnen pijnklachten en / of beperkingen die worden veroorzaakt door artrose in onder andere heupen en knieën worden verlicht.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat met het regelmatig beoefenen van Tai Chi de symptomen van fibromyalgie (weke-delenreuma) worden verlicht. De uitslag van dit onderzoek is gepubliceerd in de British Medical Journal.

Wat doet Tai Chi nog meer

  • reguleert ademhaling en bloedsomloop

  • stimuleert spijsvertering, stofwisseling en het zenuwstelsel

  • versterkt botten

  • doet soepelheid en veerkracht toenemen

  • verbetert lichaamshouding

  • bouwt weerstand op

  • voorkomt ziekten en vroegtijdige veroudering

  • verhoogt creativiteit

  • verbetert flexibiliteit

  • verlicht stress


Copyright @ All Rights Reserved