neusademhaling


Adem door je neus

IN DE NEUSHOLTE WORDT DE LUCHT VERBONDEN MET STIKSTOFOXIDE: HET FILTER TEGEN BACTERIEN EN VIRUSSEN.  

Leer te ademen door je neus 

 

“Haal eens diep adem” zegt de dokter. Gehoorzaam opent de patiënt zijn mond een laat de borst en schouder rijzen terwijl hij zijn hemd omhoog houdt en zijn adem inhoudt. De koude mond van de stethoscoop wordt door de dokter op de rug geduwd. Van schrik verkrampt de patiënt nog iets meer. Hmm vreemd eigenlijk, want deze ademhaling is niet “diep”. Hij zit hoog en gespannen.  

aaadem inn tweeee… drieee… vieeeeer ….  

aaadem  uiuit  tweee..  drieee … vieeer….  

Met een rustige stem begeleidt de trainer de ademhaling van zijn cursisten.. Zo zijn we dat gewend. Men voelt de rust neerdalen.  Buiken zetten uit en zakken weer in op het trage ritme van het tellen.  

Iedereen weet hoe weldadig het is om op deze manier adem te halen. In alle vormen van  oosterse meditatie wordt er expliciet aandacht besteed aan de ademhaling. Ook zijn vele manieren van ademen onderzocht en op hun effecten gewaardeerd.   

De definitie van adem staat in het woordenboek als: ingeademde lucht. Dit is voor het eerst gelezen in een tekst in 1240.  Afgeleid van wasem: damp. Zichtbare adem in de kou. De betekenis in het Sanskriet gaat een stuk verder en ‘atman’ betekent dan ziel of geest. Adam heet niet voor niets Adam. Gods geest die de naar zijn beeld en gelijkenis in klei geknede vorm ingeblazen kreeg. Hetgeen dan weer terugkomt in het latijn als ‘respirare’, het contact maken met de geest = spirit. Inspiratie en expiratie. Deze grondopvatting heeft geleid tot een totaal andere omgang met hetzelfde fenomeen: de ademhaling. Waar het in het westerse denken een alledaagse  bezigheid lijkt te zijn van het onbewust en automatisch binnenhalen van een zak lucht, is het in het oosten een expliciet onderwerp van onderzoek en aandacht.  Hierbij ligt de aandacht op de ervaring en het effect. In het westen is er aandacht voor de longen, en daar komt lucht in en we leren dat we zuurstof  binnenkrijgen en stikstof (stik : vreemd dat we dat meteen ook zo noemen) En dat we koolstofdioxide (CO2) uitademen via de longen.  

Uitdrukkingen wijzen daar ook op. Buiten adem zijn, een lange adem hebben, op adem komen, achter je adem zijn. Weinig spiritueels. Het is pas kort dat in de wetenschap er intensiever wordt gekeken naar de ademhaling. En dat heeft geleid tot het inzicht en de onderbouwing van veel van de kennis in het oosten. Er zijn nog veel en intensieve verschillen in denken en ervaren tussen het Westen en het Oosten. Maar een aantal feiten op een rijtje. Veel mensen realiseren zich niet dat wat zich allemaal afspeelt i.v.m. de ademhaling. Behalve als er beademt moet worden. Vaak denkt men zelfs dat men door de mond moet ademen en de neus er slechts is om te ruiken of … te pulken. Klinkt vies, maar die pulken zijn precies wat door de mond ongefilterd naar de longen wordt gevoerd. In 1794 werd Lavoisier onthoofd. Hij was degenen die het verband aantoonde tussen zuurstof, vuur en kooldioxide. Sindsdien zijn langzaam stappen gezet in de wetenschap betreffende ademhaling. In 1904  toonde de Deense Christian Bohr -hyperventilatie- het verband tussen zuurstof en hemoglobine en koolstofdioxide aan. Een volgende grote stap werd gezet door de Russische arts Buteyko in 1957. Door scherp te observeren zag hij het verband tussen de ademhaling en gezondheid. Net als Semmelweis werd Buteyko’s methode door vakgenoten tegengewerkt. Te simpel  gedacht, net als handen wassen voor een operatie.Pagina-einde 

 

Gewoon maar even een aantal feiten op een rij:  

De neus is om te ademen en de mond vooral om te eten en te spreken. Zo simpel is het. 

Op de juiste wijze ademen voorkomt een hele reeks van aandoeningen, ziekten en ongemakken * 

IN DE NEUSHOLTEN WORDT DE LUCHT VERBONDEN MET STIKSTOFOXIDE: HET FILTER TEGEN BACTERIEN EN VIRUSSEN.  Dat proces vindt niet plaats in de mond of de longen. 

  • De neus is bedoeld om adem te halen (slechts in uitzonderlijke gevallen zou je door de mond moeten ademen); 
  • We ademen over het algemeen teveel, te hoog en te diep (we hyperventileren min of meer);  
  • De zuurstofopname hangt af van de hoeveelheid koolstofdioxide. Door te veel, te hoog en te diep door de mond in en uit te ademen houden we de hoeveelheid koolstofdioxine te laag. De verwerking van de ingeademde zuurstof via de longblaasjes in de hemoglobine is daardoor niet optimaal, waardoor minder zuurstof naar de cellen wordt gevoerd. En dat gebeurt dag in dag uit. 
  • Het zichtbare gedeelte van de neus is slechts een vijfde van het geheel dat tot de neus gerekend kan worden. De holten nemen een belangrijk deel van de schedel in; 
  • We ademen zo’n 15000 liter lucht per dag in; dit in verhouding tot zo’n 2 a 3 kilo voedsel en ongeveer 2 liter water; 
  • Het verhogen van het ademtempo schaadt de opnamecapaciteit;  
  • De uitwisseling van de zuurstof vindt vooral onder in de longen plaats; ongeveer 100.000 km (echt waar!) aderen worden bediend door deze uitwisseling; 
  • De neusvleugels en de holten geven een spiraliserende wending aan de inkomende lucht, zodat het contact met de filters in de neus zo lang mogelijk duurt;   
  • De lucht wordt daar ook verwarmd en bevochtigd;   
  • Het uitademen door de neus gebeurt verticaal in tegenstelling tot de uitgeademde lucht door de mond, die lucht  beweegt zich gemeenlijk horizontaal : 
  • De door de mond uitgeademde lucht bevat ongeveer 60% meer vocht dan de lucht die door de neus wordt uitgeademd; het heeft nogal effect op de vochthuishouding. Door de mond ademen levert over het algemeen ook nog een droge mond op.  Hetgeen nog eens slecht is voor de gezondheid van de tanden. 
  • Het ademen door de neus heeft ook een rustgevend effect.  

Kortom waar o.a. taichi meesters en yogi’s aan hechten, n.l. een juiste ademhaling, wordt nu steeds meer voor het westen door wetenschap onderbouwd.  

Het verbaast ons hogelijk dat in de media en in de geneeskunde (ook door het RIVM) geen aandacht wordt besteed aan de ademhaling zoals hierboven omschreven.  

Mondkapjes zouden inderdaad mondkapjes moeten zijn en niet over de neus. We moeten mensen trainen om door de neus te ademen en de mond te gebruiken om de te eten, proeven, zoenen etc.  en soms om te praten.  

De vooraanstaande OMFT arts Dr. German Ramirez legt een direct verband tussen mondademhaling en het ontstaan van o.a. kanker. Dit baseert hij op basis van de studie van de Nobelrpijswinnaars van 2019:  Gregg Semenza en William Kaelin en de Britseh Sir Peter Ratcliffe into unraveling the molecular cell response to oxygen change.  

Zie ook : www.omft.info Nasal breathing as a barrier against the Corona virus 

 

Twee eenvoudige tests die je bij jezelf kunt uitvoeren. 

 

  1. Een simpele test meet de mate van je longventilatie: Adem ongeforceerd uit en knijp je neusgaten met twee vingers dicht. Wacht totdat het een beetje moeilijk wordt en het niet meer comfortabel is om verder zonder ademhalen te blijven. Als er daarna geen extra diepe inademing ontstaat, is de adempauze juist gemeten. Duurt deze pauze gemakkelijk 40 à 60 seconden, dan heb je een goede conditie. Maar als deze pauze minder dan 20 seconden is, dan is er duidelijke sprake van hyperventilatie. Hoe korter de pauze duurt, des te erger is de situatie.

 

    2    pheffen vaneen verstopte neus  kan door de volgende oefening:: Adem rustig uit, houd je mond dicht en knijp je neusgaten dicht met twee vingers. Laat, wanneer het moeilijk wordt om langer zonder ademhalen te blijven, de neusgaten vrij (maar de mond blijft dicht) en adem ondiep door de neus. 
 
Wanneer je even met ademhalen stopt en de ademhaling vermindert, stijgt het percentage van koolzuurgas in je longblaasjes en als gevolg daarvan wordt de neus geopend en blijft open zolang er niet diep wordt geademd. Je kunt deze oefening zittend of lopend toepassen. 
 
Symptomen zoals benauwdheid, aanvallen van allergie of hoofdpijn verdwijnen binnen enkele minuten als je minder diep begint te ademen. 
 

Bronnen: www.buteyko-thema.eu,  del Ferro, Anders Olssen, Wikipedia, Bruce Frantzis, Zhao Q. Rong 

DUS: Houd je mond ……. dicht, tenzij……….. 



Ambro Louwe & Hans Gaarthuis 

Tai Chi Beverwijk/Heemskerk 

Als bijlage: Lijstje van kwalen die door “diepe” ademhaling ontstaan 

 

Kwalen die aan diepe ademhaling worden toegeschreven 

 

 De Buteyko-methode brengt een verbetering of genezing bij o.a.: 
 
Alle vormen van allergie 
Bronchiale astma 
COPD: 

-Chronische bronchitis 
-Obstructieve bronchitis 
-Longemfyseem (in een lichte en middelzware vorm) 
Chronische hoest 
Chronische rhinitis en sinusitis (alle vormen van neusverstopping) 
Hooikoorts 
Bijholten ontsteking 

Opgezwollen neusamandelen 
Neuspoliepen 
Vatbaarheid voor verkoudheden 
Eczeem 
Koudheid in vingers en tenen 
Hypertensie (te hoge bloeddruk) 
Hypotensie (te lage bloeddruk) 
Angina pectoris 
Te hoog cholesterolgehalte 
Arteriosclerose
  

Spataderen 
Aambeien 
Artrose 
Fibromyalgie 
Chronische vermoeidheid 
Spanning en onrust 

Stress door hoog gevoeligheid 
Burn-out 
Suiker diabetes II  
Spijsverteringsproblemen 

Prikkelbare darm syndroom 
Constipatie 
Migraine 
Duizeligheid 
Slapeloosheid 
Vermoeidheid na het slapen 
Snurken 
Slaapapneu 
Hyperventilatie aanvallen 

Hyperventilatie met paniekaanvallen 
Onverklaarbare angsten 
Slecht concentratievermogen