Qigong

Shou Xing de gezondheidsgod

. Hij heeft een groot bol voorhoofd en houdt altijd een staf met drakenkop vast en heeft lang-levenperziken bij zich. Soms staat er een hert naast hem. Ook komt het voor dat hij een kalebas bij zich heeft die levenselixer bevat.

I JIN JING en QI GONG?

Het principe van de Chinese geneeskunde is: “De beste behandeling is ziekte te voorkomen. Dit is veel  beter dan de ziekte te behandelen als deze zich aandient ”.

Dao Yin Shu zijn eeuwenoude gezondheidsoefeningen, Yi Jin Jing is op de grondvesten van Dao Yin Shu ontwikkeld. De methoden zijn o.a. ademhaling, rek- en strekoefeningen, massage en meditatie etc.  Langdurig trainen zal de spieren en pezen versoepelen en veerkrachtig maken. Het zal de bloedsomloop en het ademhalingssysteem verbeteren, stress verminderen en de hersenen doen ontspannen, het versterkt het immuunsysteem en verbetert het circulatiesysteem.                                                     

Yi Jin Jing is een systeem van ademhaling, concentratie en beweging met als doel om de gezondheid te optimaliseren. Door het openen van de meridianen en bevorderen van de energiecirculaties in het lichaam wordt het lichaam gereinigd van ziekmakende energie en weer aangevuld met nieuwe gezonde energie.  

Yi Jin Jing technieken zijn in het algemeen niet ingewikkeld maar bij correcte beoefening zijn de resultaten verbluffend.  Bij een goede Qi-circulatie in het lichaam, een verbeterde lichaamshouding, een goede ademhaling en een scherpe geest bereikt men een optimale gezondheid, een verjonging van het lichaam en een verhoogde sensitiviteit. Vandaar dat het beoefenen van Yi Jin Jing heel gezond is en geschikt voor iedereen.

Qi Gong (气功) is een nieuwe naam voor een beproefde Chinese leefregel. De term Qi Gong is voor het eerst gebruikt in 1957 door ene Liu Gui Zhen (刘贵珍), maar werd pas na 1978 populair. Destijds, na de culturele revolutie, was alles in cultureel  opzicht vernietigd. De mensen gingen hun oude kennis hervinden. In veel geschriften en kennis die werd doorgegeven in verborgen gebieden. Door kluizenaars werden veel bijzondere technieken en inzichten teruggevonden. Zoals het Boek van de legendarische Gele keizer over Interne geneeskunde uit de tweede eeuw v. Chr.

De oude Chinese term voor Qi Gong is Dao Yin. Een helende manier van bewegen i.p.v. een dans. Deze manieren werden gegraveerd in jade zes eeuwen v. Chr.


Er zijn heel veel boeken in de handel die iets over Qi Gong te melden hebben. De beste uitschieter op dit gebied vind ik '"Het Handboek Qigong" door Kenneth S. Cohen  ISBN 90-6325-557 8JUST PLAYING

Copyright @ All Rights Reserved